Sidan uppdaterad: 2008-09-04

Översiktsbild
Systemförslag
Begagnat
Prislista


Hem/Nyheter

Intoduktion

Digital Stream spelare är troligen efterföljaren till CD-spelaren. Istället för att musiken läses av från en CD-skiva, så hämtas musikinformationen via en kabel i ett hemnätverk från lagringsenhet.

Det finns flera olika alternativ hur musiken lagras. Men den smidigaste lösningen är en NAS, vilket översatt står för nätverks-ansluten-lagring, och som i nuläget är en låda som innehåller en eller flera datahårddiskar, med en Mediaserver (se nedan) installerad. Se översiktsbild.

I framtiden är den troligaste vägen att skaffa ny (högupplöst) musik att den hämtas via Internet och sedan lagras på NAS:en eller Mediaservern. Denna möjlighet finns redan idag. Men till att börja med så handlar det nog i första hand om att läsa in och lagra dina CD-skivor. Detta kallas att ”rippa” CD-skivan och det finns flera bra gratis Ripprogram.

När musiken är lagrad på NAS:en så är det (programmet) Mediaservern som skannar databasen och hittar musiken med hjälp av Metataggar. Om Metataggarna är fel eller saknas så kan man få problem att hitta den artist eller det album man söker. Det är därför bra att kunna kontrollera och redigera META-informationen (taggarna) i de så kallade FLAC-filerna som musiken normalt är förpackad i. Det är i inställningarna av Mediaservern som du kan bestämma olika sätt att söka musik.

För att börja spela behövs sedan ett program som kallas Kontroll punkt och som fungerar som en avancerad fjärrkontroll. Normalt är detta program installerat på en liten handdator eller laptop. Man väljer först vilken metod man vill använda för att söka musik – t.ex Genre, sedan får man en lista på Artister som har gjort Album inom denna genre, när man valt artist är det bara att klicka på ett album och musiken börjar.